İYS (İçerik Yönetim Sistemi) Sıkça Sorulan Sorular

1 Anasayfa Orta Menüye resim eklenmesi
2 Sayfa içi bağlantı oluşturulması

Slayt Yönetimi

3 Anasayfa slayt menüsüne eklenecek resimlerin standartlara göre yeniden boyutlandırılması

1) Anasayfadaki Orta Menüye resim nasıl eklenir?

Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere Orta Menüdeki öğrenci sekmesine resim eklenmesi nasıl olacağı aşağıda anlatılmıştır.

a) Öncelikle sorumlu olduğunuz web adresine sayfa/içerik yöneticisi olarak yönetim ekranından giriş yapılır. Açılan yönetim ekranından Sayfa Yönetimi – Tüm sayfalar linkine tıklanılır.  Açılan ekrandan ORTA MENU seçeneğinden Öğrenci sekmesi tıklanarak açılır.

b) Gelen ekrandan aşağıdaki Gelişmiş Ayarlar linkine tıklanarak ayarlar kısmı genişletilir.

c) Gelişmiş Ayarlar sekmesi tıklanarak ayarlar genişletilir.

d) Gelen ekrandan görsel seç butonuna tıklanarak Dosya yöneticisinden daha önce yüklenmiş resim seçilebilir ya da yükle penceresinden yeni bir resim uygun (77x77px) ölçüde düzenlemesi yapıldıktan sonra yüklenerek eklenir. Kaydet butonuna tıklanarak işlem tamamlanır. Daha önce eklenmiş olan resmi kaldırmak için ise; alttaki Resmi Kaldır butonuna tıklanır.

2) Sayfa içi bağlantı nasıl oluşturulur?

1. Çok uzun içeriğe sahip, birden çok başlıktan oluşan sayfalarda sayfa içi bağlantı oluşturmanın ilk adımı, birden çok başlıktan oluşan sayfadaki noktalara ulaşabilmemiz için sayfanın üst kısmında bu noktalara tanımlayan bağlantılar oluşturulur. Örn: BİDB’nın sitesinden menülerden Bilgi ve Dökümanlar seçeneğindeki Mac Adresi Öğrenme seçeneğinin incelenmesi.

2. Yukaridaki şekillerde de anlatıldığı üzere,  fare imleci 2 numaralı “Windows 7’de Mac Adresi Öğrenme” yazısının başında iken resimde görülen 1 numaralı çapa simgesi tıklanır. Gelen pencereden “Anchor name:” alanına Türkçe karakter ve boşluk gibi özel karakterler kullanılmadan sayfada tek olacak özel bir değer yazılır (Örn: w7 girelim) ve kaydedilerek bitirilir.

3. Çapa eklediğimiz noktaya sayfa içi bağlantı verilmesi işlemini gerçekleştirmek için resimde 3 ile gösterilmiş başlık metni seçilerek resimdeki 4 numaralı bağlantı simgesi tıklanır. Gelen ekrandan “Link URL” kısmına bir şey yapmadan, “Anchor” alanındaki aşağıya açılır pencereden vermiş olduğumuz özel isim bulunarak seçilir. Örnekte w7 yani (çapaadı) bağlantısıdır.  İşlemi tamamlamak için “Güncelle” (Update) ya da Tamam (OK) denilerek sayfa içi bağlantı tamamlanır.

3) Ana sayfa Slayt menüsüne resimler orjinal görüntüsü bozulmadan belirtilen standartlara göre (627x318) düzenlenerek nasıl eklenir?

Resimlerinizi düzenleyebileceğiniz birçok program mevcuttur. Bu iş için basit ve işe yarar ücretsiz resim görüntüleyici ve dönüştürücü bir program olan İrfanView programını bilgisayarınıza indirip kurabilirsiniz. İndirmek için resme tıklayınız. Kurulum hakkında bilgi almak için ise tıklayınız.

a) Programı kurduktan sonra düzenlenecek resmin üzerine sağ tıklanarak Birlikte aç seçeneğin irfanview programı seçilerek resim açılır.

b) Açılan resmin çözünürlüğü pencerenin sol altından kontrol edilir.

c) Daha sonra Image menüsünden Resize/Resample seçeneği seçilir.

d) Resize/Resample penceresinde resmin çözünürlüğünü üniversitemiz slayt resimler için belirlediği 685x318 çözünürlüğüne resmi bozmadan ayarlanması gerekir.

e) Verilen standart çözünürlüğü yakalamak için resmin orijinal çözünürlüğü ele alınarak standart çözünürlük elde edilmeye çalışılır. Örneğin 728x546 çözünürlüğünü 627x318 yapılmasını ele alalım. Görüldüğü üzere 728 ve 546 değerleri bizim standart değerlerin üzerindedir. Sırasıyla önce width (genişlik) seçeneğini standart ölçü olarak ayarlayalım (627)(Sarı işaretli alan). Bu değeri verdiğimizde Height (yükseklik) değerinin standart (318) değerinin üstünde olduğu görülmektedir 514 (Yeşil işaretli alan). Yani daha sonra yüksekliği ayarlayabilmemiz mümkündür. (514 değerini azaltarak 318 yapılabilir)

f) Şimdi de aynı işlemleri Height seçeneği için yaptığımızda, yüksekliği 318  standart ölçü ayarladığımızda genişliğin yetersiz olduğu görülmektedir. (Kırmızı işaretli alan) Burada dikkat edilmesi gereken standart ölçü ve üzeri olmasıdır ki ileriki aşamada resmimizi istenilen ölçüde düzenleyebilelim.

g) Görüldüğü üzere çözünürlüğü 685 yaptığımızda yükseklik otomatik olarak 514 olarak ayarlandı. Genişlik ayarımızı tamamladık, şimdi yüksekliği 318 standardına ayarlayalım.

h) Height seçeneğini ayarlamak için Edit menüsünden Create custom crop selection (Serbest kırpma alanı yarat) seçeneği seçilir.

ı) Açılan pencereden None seçeneği seçili iken width  ve height seçenekleri şekildeki gibi standart ölçülerde ayarlandıktan sonra Save values and exit seçeneği birden fazla slayt resmi ayarlanacaksa seçilir.

i) Tekrardan Edit ve Create custom crop selection seçeneği seçilir.

j) Gelen ekrandan Save and apply to image seçeneği seçilerek belirtiğimiz ölçülerde serbest seçim ekranı açılır.

k) Bu ekranda (width: 627, height: 514) ölçüsünde olan resimden yüksekliği standart ölçüde ayarlamak için serbest seçim aracı vasıtasıyla kesmek istenilen yer seçilir.

l) Seçme işlemi bittikten sonra Edit menüsünden Crop selection seçeneği seçilerek belirtilen standart ölçülerde (627x318) kesme işlemi yapılmış olur.

m) Son olarak 627x318 ölçüsünde oluşturduğumuz Farklı kaydet (Save as) butonuna tıklayarak kaydedilir.

Bu sayfa Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından en son 23.03.2016 08:58:27 tarihinde güncellenmiştir.